Utrustning till din motorcykel

Motorcyklar är ett praktiskt och allt mer vanligt transportmedel som är en mindre investering och som ger en adrenalinfylld körning. Att åka motorcykel passar inte den med klent hjärta och det krävs att man har ett gott omdöme och kör mycket försiktigt då man på en motorcykel inte är lika skyddad som om man åker i en bil. Det finns därför en del investeringar som man måste göra innan man kan använda sin motorcykel på ett säkert sätt. Bra utrustning är A och O för en säker och även mer bekväm upplevelse. Så vad är det allra viktigaste som man måste inhandla för att kunna ta sig fram mer varsamt i trafiken på en motorcykel?

Hjälm och skyddande kläder

Att åka motorcykel med jeans och en kortärmad tröja på sommaren kanske verkar lockande om det är lite varmare utomhus. Men detta kommer inte att båda gott om man skulle ha oturen att ramla av motorcykeln eller vara involverad i en olycka. Det är viktigt att man skyddar både sin kropp och sitt huvud med en anpassad hjälm och skyddande kläder i rätt storlek och som är tillverkat av rätt material. Motorcykelkläder ska sitta nära kroppen och vara tillverkad av slitstark kevlar eller liknande material som klarar av hårda smällar och underlag. Hjälmen ska även denna vara skräddarsydd, sitta nära huvudet och uppfylla samtliga säkerhetskrav för att verkligen skydda när det gäller.  Hjälmar förlorar sin funktion efter ett tag och bör bytas ut med jämna mellanrum, när de tappas i golvet eller man är med i en olycka. Att låna en kompis hjälm är därför ingenting som rekommenderas, då det inte ger rätt skydd vid en olycka.

Handskar och värmande handtag

Oavsett vilken tid på året som man kör motorcykel i, kommer händerna att vara de allra mest utsatta. Vind, regn eller lägre temperaturer gör snabbt åkturen ganska obekväm om man inte har på sig skyddande handskar som är anpassade efter vädret. Handskar skyddar händerna vid fall och ger även den som åker ett skönare grepp om handtagen. Under årets kallare månader rekommenderas det även att man investerar i värmande handtag som skyddar händerna lite extra från kallare vindar, snö och regn. Detta är även ett måste om man planerar att åka längre sträckor i minusgrader.

GPS eller mobilhållare

GPS eller mobilhållare

Ingen vill bli strandsatt utmed vägen eller åka vilse, utan att veta hur man ska kunna komma till slutmålet. En GPS sparar massor av tid och även bränsle, då det tar användaren från punkt A till B på det allra bästa och mest bränslesnåla sättet. Om man inte vill investera i en GPS kommer en mobilhållare att fylla samma funktion och möjliggör användning av mobiltelefonens inbyggda GPS för att ta fram bästa möjliga färdväg. Åker man lite längre sträckor eller behöver ta sig fram på långa och monotona motorvägar, kommer lite bra musik att pigga upp humöret. Det finns inbyggda högtalare som man kan investera i, som gör det möjligt att lyssna på musik och ta samtal när man kör. Detta gör färden betydligt mer underhållande.