Motorcykeltävlingar i världen

Sverige är en motorcykelälskande nation. Det finns idag över 300 000 motorcyklar i trafik i Sverige. Mycket vad gäller motorcyklar handlar dock om att uppleva fart och frihet. För den som är intresserad av att testa gränserna för sin kapacitet så finns det en hel del häftiga motorcykeltävlingar runt om i världen. Även om man inte själv kör så är det mycket underhållande att titta på dessa race. Faktum är att dessa tävlingar drar stora fanskaror till sig. Det finns en mängd olika typer av motorcykeltävlingar som skiljer ut sig beroende på vad för kvaliteter som krävs, vilken typ av motorcykel som körs och på vad för typ av bana racet går. Några kända typer av motorcykeltävlingskategorier är Roadracing, Motocross, Speedway och Enduro. Om man är intresserad av att besöka någon av dessa tävlingar så finns det flera föreningar som anordnar resor till sådana arrangemang.

Roadracing

Roadracing

Roadracing som handlar om hög hastighet på asfalt är populärt runt om i världen. En av de mest kända tävlingarna i denna kategori är Tourist Trophy på Isle of Man. Den började köras redan 1907 och har tidigare varit en VM-tävling samt en Grand Prix. Tävlingen körs på en vanlig landsväg och alltså inte på en specialbyggd bana, vilket annars är vanligt. Några hävdar att detta är åtminstone en delförklaring till varför tävlingen är så farlig. Det förekommer nämligen en hel del olyckor på banan. Mer än 250 personer har avlidit till följd av olyckor här. Trots detta så är det en av de stora folkfesterna för motorcyklister. Över 40 000 besökare bänkar sig för att avnjuta racen varje år.

MotoGP är den serie inom Roadracing som innehar högst ranking. Motorcykelentusiaster jämför den ofta med vad Formel 1 är för bilracing. Serien har körts sen 50-talet och det stora mästerskapet avgörs på varierande platser under 17 tävlingar. Dessa har även några gånger körts i Sverige.

Motocross

Tävlingarna i Motocross är mycket publikvänliga. De körs normalt på en grusbana med diverse hinder. Framförallt är de tävlingar som körs inom vad som kallas Stadioncross eller Supercross enkla att följa med då de normalt körs inomhus. En av de stora, övervägande europeiska, tävlingarna är Motorcross World Championship. Den har funnits sen mitten på 50-talet och innehåller fyra olika motorcykelklasser. En annan av de verkligt klassiska motocrosstävlingarna är British Motocross Championship. Detta är den stora tävlingen i Storbritannien och den innehåller även en mycket populär veteranklass sedan 2009.

Dakarrallyt

En tävling som får mycket uppmärksamhet är den som kallas Dakarrallyt. Det är ett rally som inte enbart är för motorcyklar utan där även bilar och lastbilar är kategorier. Det är ett årligt race och kördes först mellan Paris-Dakar, vilket det också hette först. Racet handlar mycket om uthållighet och det körs på vanliga vägar och terräng mellan destinationerna. Det började på sent 70-tal och har kantats av en del problem, inte minst då det körs genom länder som inte är fullt stabila. Med anledningen av utvecklingen i Afrika så har det på senare tid körts i Sydamerika. För motorcyklar så finns det tre klasser, originalskick, modifierade och fyrhjulingar.Alla rättigheter förbehållna.
© Copyright 2019 Outcastrebels.se