Motorcykelns historia

När det börjar närma sig vår börjar alla motorcyklar dyka upp på vägarna.

Den första personen som försökte sig på att bygga en motorcykel var en fransman vid namn Pierre Michaux och det var år 1868. Han satte en motor till en ångmaskin under sadeln men tyvärr så lyckades han inte så bra. Det var först år 1885 som Gottlieb Daimler byggde en motorcykel med en encylindrig bensinmotor som allt tog fart. Egentligen var den motorn ämnad för en bil, men den fungerade utmärkt även i ett fordon med två hjul. Ramen var byggd av trä och hade hjul som var stålskodda. Den vägde 90 kilo och hade en fart på 12 kilometer i timmen, hade 0,5 hästar och var på 260 kubik. Han var också den första människan som byggde de första cyklarna med pedaler och det var på 1860-talet. År 1885 kom den första motorcykeln som Wilhelm Maybach och Gottlieb Daimler skapade och det var början på dagens dagens motorcyklar. Deras allra första modell behöll de själva och den såldes aldrig. Företaget hette Hildebrand & Wolfmuller.

Två andra män som hette Georges Bouton och Albert de Dion tillverkade också en motorcykel år 1897 och de två startade sedan ett företag där de sålde sina motorer till motorcyklar på 0,5 hästkrafter och 138 kubik. Den första de tillverkade var en trehjuling.

Tillverkade först cyklar

Det finns många företag som tillverkar motorcyklar som från början tillverkade vanliga cyklar, men som sedan gått över till mc istället.Triumph startade sin tillverkning år 1902, Harley Davidson startade år 1902, Monark startade år 1908, Husqvarna startade år 1903, Moto Guzzi startade år 1921, Suzuki startade år 1909, Honda startade år 1948, Ducati startade år 1926, Kawasaki startade år 1969 och Yamaha startade år 1955. Många nya märken har tillverkats och några av dessa görs inte längre. Det finns idag mest japanska märken, men även amerikanska, italienska och engelska märken har börjat dyka upp allt mer. Det sägs att har man en gång börjat köra motorcykel så är man “fast” sen. Det uppstår en känsla av frihet att glida fram på vägarna vare sig det går fort eller sakta och är en otrolig upplevelse.

Tillverkade först cyklar

I Sverige måste man vara 18 år och ha ett motorcykelkörkort för att få köra motorcykel. Efter kriget var det märket Harley Davidson som gällde och de var då det största motorcykel-företaget i världen. BSA Golden Flash kom på 1950-talet med en luftkyld “paralelltwin”. Under 60-talet började Honda sin tillverkning och kom ut med lite modernare modeller och mellan 60 och 90-talet var det mycket poppis med tvåtaktsmotorer. På 1900-talet var ofta en cykel eller en motorcykel det allra första egna fordonet som man ägde och det var stort. Tänk att åka på två hjul istället för ett! På Tekniska museét finns motorcyklar som i huvudsak är tillverkade i Sverige, men några utländska kan man hitta som använts förr. Där finns cirka 30 motorcyklar, mopeder (även eldrivna) och skotrar. Museét började samla in sina föremål år 1924 och då finns även några av de allra första som importerades här.Alla rättigheter förbehållna.
© Copyright 2019 Outcastrebels.se