Motorcykelkörkort

Många drömmer om att ge sig ut på vägarna i frihet, att bara få komma ut och känna vinden i håret och köra fritt på vägarna. Att göra detta är helt klart möjligt, genom att ta motorcykelkörkortet. När man är klar är det fritt fram att uppfylla sina drömmar om att kasta sig ut på vägarna. Men vägen dit kan vara både kortare och längre än vad man tror från början.

Praktiska fördelar med just motorcykel är bland annat att man får plats nästan överallt på vägarna, på parkeringar och snabbt kan komma iväg om man har bråttom. Planerar man att åka på en längre resa är det bra om man passar på att satsa på en större motorcykel med utrymme för packning.

Så här går det till

För att kunna ta motorcykelkörkort  krävs det först att man har tillstånd från transportstyrelsen och att man går på synundersökning på samma sätt som när du ansöker om tillstånd för att köra bil. Man behöver även ha ett registreringsbevis på den motorcykel som man övningskör med, eftersom man till skillnad från vid bilkörning, är ensam på fordonet.

Olika krav för olika behörigheter.

Det finns 3 (tre) olika typer av motorcykelkörkort, med olika krav och behörighet. A-behörighet: För att få denna behörighet kan du börja övningsköra när du är 23 år, men inte ta kortet förens du är 24 år. Detta körkort gäller sedan alla motorcyklar oavsett slagvolym. Alltså större valfrihet när det kommer till köpet.
A1. För denna behörighet måste man vara 15 år och 9 månader för att börja övningsköra, och sedan vänta tills man är 16 år för att kunna köra upp. När man väl har körkortet kan man köra motorcyklar med storlek på 125 cm3 och 11 kW.  A2. Man måste vara 17 år och 6 månader för att få börja övningsköra för denna behörighet. 18 år gäller vid uppkörning. Detta körkort gäller för motorcyklar på högst 35 kW och 0,2kW/kg. Har du A1 behörighet krävs endast uppkörning för att uppgradera sig och har du haft A2 körkort i 2 år så kan du ta A-behörighet redan när du är 20 år.
Vet man redan vid yngre ålder att man är intresserad kan det löna sig både när det kommer till tid och pengar att kolla upp dessa regler innan man vill ta sin första behörighet.
De flesta som ska köra upp för motorcykelkörkort kör mellan 10-15 lektioner innan de kan göra provet. Vill man spara in på lektioner på en trafikskola, och därmed spara in pengar, så är ett hett tips att träna så mycket kurvteknik som möjligt privat. Även att träna på hög- och lågfartsbana innan så att man kan det bättre redan när man kommer till lektionerna.
När man sedan väl har tagit motorcykelkörkortet och ska ge sig ut självständigt på vägarna, så är det en del utrustning som man behöver införskaffa sig. Självklart hjälp och handskar. Men utöver det behövs också ordentliga kängor och skyddskläder i kraftigt material. De allra flesta skaffar även ryggskydd.

Olika krav för olika behörigheter.Alla rättigheter förbehållna.
© Copyright 2019 Outcastrebels.se