Legendariska motorcyklar genom tiderna

Det har funnits många motorcyklar genom tiderna som har fått en extra plats i motorcykelfantasters hjärtan. Dels beror det på att vissa hojmärken har anknytning till vissa personer och filmer, vilket gör att folk tycker dessa är klassiska och legendariska. Vissa modeller och mc-märken har fått återuppstå för att återuppväcka nostalgin bland de som verkligen gillar motorcyklar. Du känner säkert igen namnen Triumph, Ducati, Kawasaki och Yamaha, bara för att nämna några av de motorcykelmärken som har satt historiska spår i motorcykelhistorien.

Honda Monkey

En motorcykel som verkligen har vunnit många mc-gillande människor är Honda Monkey. Du kunde bland annat se denna motorcykel i kultfilmen Göta Kanal. Denna legendariska motorcykel hade sin storhetstid under 1970-talet, men lanserades redan 1961. Tanke var att Honda Monkey skulle vara en hoj för knattar på nöjesparken Tama Tech, Tokyo och hade en 49 kubiks motor När hojen exporterades till Europa och Nordamerika kom motorcykeln som en gatversion med ett hopfällbart styre, 5-tumshjul, ingen fjädring och den karakteristiska kromade tanken.

Honda Monkey 2019

Under 1978 började Honda Monkeys glansdagar då motorcykeln fick sin droppformade bränsletank och husbilsägarna fick upp ögonen för den lille hojen. Intresset för motorcykeln falnade, men under mitten av 2000-talet återupplivades Honda Monkey med en 125-kubiksmotor och 12-tumshjul, samt den klassiska Honda-vingen på tanken.

Harley-Davidson

Alla vet vad är en Harley-Davidson (HD) är för något. Märket är mytomspunnet och legendarisk bland mc-folk. Dels har HD:n varit med i många klassiska filmer så som Easy Rider: The Ride Back och Harley Davidson and the Marlboro Man. Dessutom förknippas motorcykeln med mc-klubbar, men också att många drömmer att få äga en Harley-Davidson.  År 1903 grundades Harley-Davidson av bröderna Harleys och Arthur Davidson i USA. HD:n har sedan dess haft sin klassiska design och sitt speciella motorljud, vilket många andra motorcykelfabrikanter har försökt efterlikna. Numera finns det möjligheten att få en Harley-Davidsonmotorcykel i sex olika modellfamiljer – Softail, Touring, Dyna, Vrod, Sportser och Street.

Husqvarna

Även Sverige har tillverkat motorcyklar sedan tidigt 1900-tal och då är Husqvarna en av de mest legendariska mc-märkena. Under 1903 kom den första Husqvarna hojen och var redan från början en motorcykel att räkna med. Husqvarna vann Novemberkåsan 1916 och sedan dess utmärkts sig på tävlingsbanorna. Det svenska försvaret har bland annat använt sig av Husqvarna och då var dessa motorcyklar automatväxlade eftersom de var tvungna att vara lättkörda. Dessutom var hojarna anpassade efter den svenska vintern då stödskidor användes. Denna Husqvarnamodell kallades Silverpilen och har blivit välkänd världen över.

Indian

Indian är också ett gammal legendomspunnet motorcykelmärke. MC:n kommer från USA och Indian grundande redan år 1901, bland annat av Oscar Hedström, svensk född. Direkt från början fick Indian framgångar och sålde fler motorcyklar än andra MC-tillverkare. År 1911 vann Indian det mytomspunna Tourist Trophy på Isle of Man. Detta berodde mycket på att motorcykelns hade en tvåväxlade växellåda. Bara några år senare fick hojarna bakhjulsfjärdring vilket gav bättre komfort, men blev dyrare och gjorde att företaget hade svårt att konkurrera med de andra tillverkarna. På 1940-talet så var Indian med i leken igen och var i klass med Harley-Davidson. Några av de mest populäraste modellerna var Scout och Chief.Alla rättigheter förbehållna.
© Copyright 2019 Outcastrebels.se