Hur detta anrika motorcykelmärke växte fram del 1

Harley Davidson är tveklöst det mest kända varumärket bland alla motorcykeltillverkare, även om vi idag har en stor mängd cyklar ute på vägarna från tillverkare som Yamaha, Suzuki och Honda med flera. Men det är inte många som har en sådan lång och anrik historia som Harley Davidson.

Det hela började redan 1901 när den då 21-årige William S. Harley konstruerar en ritning av en motor som skulle monteras på en vanlig cykel. Två år senare, efter att ett samarbete inletts mellan Harley och Arthur Davidson levererade paret den allra första motorcykeln till allmänheten, den första Harley Davidson motorcykeln. Cykeln var byggd med en sak i åtanke, att vara en racing cykel med en kraftfull motor. Tillverkningen eller ”fabriken” där den byggdes var ett träskjul på dryga 15 kvm med företagets varumärke, inristat i dörren.

Efter att lyckats sälja en motorcykel till allmänheten genom en återförsäljare och sedan vunnit en tävling, ökade intresset för Harley Davidsons motorcyklar. Allt eftersom populariteten för produkten växte, ökade också behovet av fler anställda och större produktionsyta. 1907 var året så Arthur Davidsons bror, William A. Davidson anslöt sig till företaget. Samtidigt utökades arbetsstyrkan till 18 anställda och företaget riktade nu in sig på att öppna fler återförsäljare i delstaten New England.

Framgångarna fortsätter – Intresset ökar

Det gick väldigt fort för företaget under denna period. Redan året efter att företaget fördubblat antalet anställda lyckades dom med bedriften att få full pott i form av 1000 poäng i den 7:e årliga upplagan av tävlingen ”Annual Federation of American Motorcyclists Endurance and Reliability Contest”. Ryktet om Harley Davidsons motorcyklar sprids nu som en löpeld och intresset ökar, inte bara i närområdet utan runt om i hela landet. Man levererade bland annat den första polismotorcykeln till staden Detroit i delstaten Michigan under 1908.

Året därpå, och sex år efter att den första Harley Davidson motorcykeln presenterades, kom deras nästa riktigt stora nyhet, en av de största ikonerna inom deras historia av tillverkade motorcyklar. Jag syftar på deras motorcykel som fick modellnamnet ”Model 5-D (V-twin)” som var deras första motorcykel med en tvåcylindrig motor på strax under 50 kubikcentimeter.

1910 markerar ett stort år för Harley Davidson 

harley-davidson-timeline-11910 markerade ett stort år för företaget, då det var då som deras idag välkända varumärke och logotype togs fram och patenterades, ett märke som så gott som alla idag känner igen på ett eller annat sätt.

Samtidigt lyckades företaget riktigt bra i olika tävlingar runt om i landet, i allt från hill climbing till endurance. Totalt lyckades Harley Davidson motorcyklar plocka hem sju förstaplatser det året, en siffra som vi sedan skulle se öka betydligt under kommande år.

Under 1912 stod företaget inför beslutet att behöva flytta och utöka sin verksamhet ytterligare, för att kunna tillgodose den ökade efterfrågan och utöka sin produktion. En fabrik och ett kontorskomplex byggs, sex våningar högt i Milwaukee. Samtidigt skapades nu också en separat tillbehörs- och reservdelsavdelning då antalet återförsäljare nu stigit till över 200 butiker runt om i landet. Dessutom började företaget nu också att exportera motorcyklar utomlands, till länder som Japan där de sålde den allra första motorcykeln utanför USA:s gränser.Alla rättigheter förbehållna.
© Copyright 2016 Outcastrebels.se