Dyraste motorcyklar som någonsin sålts del 3

Resan genom Harley Davidsons värld tar fart igen, med ett nytt inlägg där vi tittar närmare på några av de dyraste Harley motorcyklarna som någonsin sålts på auktion. Det är inga småsummor vi pratar om, eller vad sägs om $715,000 för en motorcykel? Detta motsvarar, omräknat med dagens valutakurs, till strax under 6,5 miljoner kronor. Vad fick man för denna astronomiska summa? Jo en Harley Davidson Strap Tank 1907, tre tidigare ägare, i enastående skick fortfarande med originalfärg kvar på motorcykeln.

Självfallet är inte alla motorcyklar från denna tillverkare så här dyra, men dom är samtidigt inte billiga. Nedan hittar ni ett axplock av dom Harley Davidson motorcyklar som sålts på auktion under åren och som funnits med på en lista där man sammanställt de 100 dyraste motorcyklarna som sålts genom åren, en listan som publicerades under 2016.

1930 Harley Factory Hillclimber

I förra inlägget hade priset på den senaste motorcykeln jag skrev om landat på 1,8 miljoner kronor och denna Factory Hillclimber från HD, som tillverkades 1930, gick under klubban i fjol och såldes då för strax över 1,6 miljoner kronor. Det speciella med denna modell är att det är en av företagets mest framgångsrika tävlingsmotorcyklar. Men det som gjorde att priset på cykeln gick så högt som det gjorde var att företaget endast tillverkade 25 exemplar under perioden 1929 till 1933.

1936 Harley Davidson EL

Detta är en av mina personliga favoriter när det gäller alla HD-modeller. Detta exemplar tillverkades som sagt 1936 och när den såldes på auktion i Las Vegas under 2014 inbringade den ett slutpris på $178,000 vilket är ganska exakt samma summa som Hillclimbern här ovan såldes för, alltså 1,6 miljoner kronor omräknat.

1934 Harley Davidson CAC

Detta är kanske inte vad folk förknippar med Harley Davidson men till saken hör att företaget var oerhört framgångsrika inom tävlingssammanhang, så även speedway, till vilket denna motorcykel byggdes. Enligt uppgifter ska det ha byggts endast 20 exemplar av denna modell, tillsammans med ett par reserv och extramotorer. Förarna som körde dessa skördade framgångar efter framgångar och dominerade speedwaykretsar med detta monster.

Att priset på denna motorcykel landande på strax under 1,6 miljoner kronor när den såldes under 2011 är inte så konstigt med tanke på att det byggdes så få exemplar. Med 20 cyklar tillverkade för 83 år sedan, hur många kan ha överlevt fram tills idag kan man fråga sig.

1915 Harley Davidson Twin

1,5 miljoner kronor kostade det att köpa denna motorcykel när den auktionerades ut under 2009 i Las Vegas. Det som gjorde denna motorcykel så speciell, bortsett från att den hade 94 år på nacken när den såldes var att det var den allra första motorcykeln som företaget levererade med en treväxlad växellåda och en primary-case koppling. Detta var också den konfiguration som man sedan fortsatte att använda sig av till alla sina motorcyklar som producerades från 1915 fram tills introduktionen av en ny modell som presenterades 1935, en cykel som nu hade fyra växlar.Alla rättigheter förbehållna.
© Copyright 2017 Outcastrebels.se