Dagens moderna Harley-utbud

All for freedom, freedom for all – Freedom machine står det att läsa när man besöker Harley Davidsons hemsida på nätet. Översatt till svenska blir det något i stil med ”alla för frihet, frihet för alla – Frihetsmaskinen. Och det är detta budskap man vill sprida med dagens moderna tappningar av detta anrika motorcykelmärke. Men när det gäller deras utbud av motorcyklar idag är det mer eller mindre en djungel. Från att under sin storhetstid haft endast ett par modeller tillgängliga har man idag mängder av modeller, eller rättare sagt mängder av alternativ som man kan göra med de tillgängliga modeller som finns. Du kan mer eller mindre ändra nästintill vad som helst på din HD för att få den att passa dig precis så som du vill ha den.

Tillgängliga modeller

Först och främst måste vi täcka de modeller som finns, och då syftar jag inte på modellbeteckningar utan modellgrupperna. Här har vi Touring, Softail, Dyna, Sportster och Street. Dessa är de fem olika modellbeteckningar som företaget idag erbjuder i sitt utbud av motorcyklar. Dessa i sin tur finns sedan i en mängd olika varianter med olika storlekar på motorn samt vilka tillbehör som finns monterade som standard på versionen i fråga. Här nedan tänkte jag gå igenom några av de olika typer som finns till försäljning idag, lite om vad de kostar och hur de kommer levererade när det gäller utrustning och funktioner samt så klart, kanske det viktigaste av allt, prislappen då vi alla vet att ska man köpa sig en Harley, då kommer det att svida i plånboken då man trots allt köper ett klassiskt varumärke.

Touring

Här har vi kungen av alla motorcyklar, en Harley Touring vars modellbeteckning alltid startar med FL. Dessa erbjuds i en rad olika utföranden vilka är FLHR som är Road King, FLTR som står för Road Glide, FLHT som står för Electra Gilde Ultra. Gemensamt för dessa modeller är att dom kommer alla i standardutförande med en 1550 cc motor. Skulle ni välja att ta deras så kallade CVO variant, vilket står för Custom Vehicle Operations vilket innebär att det är en begränsad upplaga av motorcyklar som kommer modifierade direkt från fabrik. Detta innebär bland annat att motorcykeln kommer med upp till en 1800cc motor samt att den har en hel del tillbehör monterade i jämförelse med standardversionen.

Softail

Precis som med Touring modellen så kommer Harleys Softail i en rad olika utföranden som standard Softail, Heritage, Fat Boy, Delux, Fat Boy Lo, Slim och Breakout. Inga av dessa modeller finns däremot inte i någon CVO variant så eventuella modifieringar får skötas på egen hand. Standard motorstorlek för dessa 1690 cc så gott om kraft med andra ord.

Dyna

Näst ut har vi Dyna modellen där alla dess olika utföranden börjar med modellbeteckningen FX. Utbudet som finns idag innefattar Low Rider, Fat Bob, Wide Glide, Street Bob och det senaste tillskottet, Switchback. Motorvolymen för dessa modeller startar från 1584 cc, upp till 1690cc, alltså samma motor som i en Softail.

Sporters

Electra Gilde 2017

Näst ut har vi sedan sportster modellen som också är den av alla modeller som har minst antal varianter sitt utbud. Spoterster modellen introducerades för första gången 1957 som en tävlingsmotorcykel och var väldigt populär under både 60- och 70-talet. Kvar idag har vi Sportster XL Evolution som kommer med en 1200cc motor samt dess lillebror, Sporters XL883N som kommer med en 883cc motor, men som i övrigt är en kopia av sin storebror.

Street

Sist ut har vi också Harley Davidson senaste plattform, också den första nya plattformen som företaget släppt på över 13 år. Denna modell togs fram för att försöka locka till sig den yngre skaran åkare, med en relativt låg och inte allt för kraftiga motorer. Den kommer i två olika utföranden, en Street 750 och en Street 500, som då har en 750cc respektive 500cc motor. Detta är också en av de billigare cyklarna som företaget producerar, ännu något för att tilltala den yngre generationen då vi alla vet vad en Harley kostar normalt.

Prissättningen

Men tyvärr, måste jag säga, innebär market Harley Davidson också en stor nackdel och det sista man egentligen vill prata om när det gäller köp av en motorcykel och det är priset. Att köpa en av dessa kräver en ordentlig plånbok så se till att du har sparat undan ordentligt innan du går till butiken. Skulle turen ha varit på din sida och du tagit hem en lottojackpott eller storvinst från pokerstarscasino då skulle du säkerligen ha råd att inte bara köpa en, utan kanske även två av dessa skönheter. Det finns inget som ger mer respekt hos motorcykelfantaster än när man kommer glidandes på en Harley Davidson, det är en prestige i sig. Att sedan äga en, känslan av att vet att din drömcykel står ute i garaget, den är obeskrivlig. Under vintermånaderna går tiden så oerhört sakta då du vill bara komma ut på vägarna igen för att kunna glida runt på din Harley.

 Alla rättigheter förbehållna.
© Copyright 2017 Outcastrebels.se